VG-lista 1968 - Kan du låtene?
Her er kremen fra nittenåtteogsekstis tredje uke. Gjetter du topp tre?
Sist oppdatert 11. okt. 2017
10 Elisabeth – 1-2-6
Dette norske rockebandet fra Bodø startet opp i 1964 og ga tre år senere ut singelen «Graveyard Paradise», hvorpå de turnerte Norge rundt innen de ble oppløst like før årsskiftet. Før den tid rakk de også å slippe singelen «Elisabeth», som lå på en strak tiende plass i 1968s tre første uker.
9 Telefonrør nr. 1 – Rolv Wesenlund
Denne ’67-singelen fra det komiske geniet Rolv Wesenlund inneholdt slettes ikke musikk, men telefonsatire på sporene Dimmefesten, og B-sidens Garderobeskapet. Denne dreier seg altså nok i hovedsak mer om platesalgstallene enn radiotid! Men er likevel vel verdt en lytt.
8 Massachusetts – Bee Gees
Gibbs-brødrene hadde kanskje noe overraskende aldri vært i delstaten Massachusetts da sangen ble spilt inn, men syntes simpelthen navnet klinget. For Maurice Gibbs fikk låta dessverre en bitter ettersmak da The Beatles' manager Brian Epstein, som hadde fortalt ham kort tid etter innspilling at sangen var vakker og skulle bli sommerens hit, døde få dager etter dette. Disse ble med det Epsteins siste ord til Maurice - men det er jo kanskje ikke det verste å ta med seg fra legenden.
7 Hälsa hem till mamma – Larry Finnegan
Skandinaviavenn Larry Finnegan, født John Laurence Finneran i New York og mannen bak «Good Morning Tears» og «Maria Min Vän», flyttet til Sverige og lærte seg språket da han fant ut at han var spesielt populær i nord. I Norge hadde Finnegan sin største hit med «Hälsa hem till mamma» og seks uker på Norges topp ti.
6 World – Bee Gees
Now I find that the world is round / and of course it rains everyday / Living tomorrow, where in the world will I be tomorrow? / How far am I able to see? / Or am I needed here? Akk, ja. Er det egentlig behov for hver enkelt av oss på denne kloden? Dét eksistensielle spørsmålet tok Gibbs-brødrene opp med låta «World», sluppet i 1967 sammen med «With the Sun in My Eyes» og «Words». Med to låter på topp ti må man kunne konkludere med at Bee Gees ble tatt vel imot av den norske befolkning. Så var det nok behov for ham altså.
5 Magical Mystery Tour – The Beatles
Den 3. april 1967 dro McCartney til USA for å feire fødselsdagen til sin kjære Jane Asher. På hjemreisen fikk han idéen til en TV-film der The Beatles tok på en mystisk tur langs kysten. Han skisserte og skrev ned planer på flyet. Noen dager senere møtte han de andre medlemmene for å selge inn sin nye idé. Det resulterte med filmen i 1967 og denne friske låta – med både kubjelle, maracas, tamburin, skarptromme, tam-tam-tromme, flersporede koropptak, fire trompetister og selvsagt lyden av trafikk – som snek seg inn på VG-lista ved juletider og videre innover til uke 5 av 1968.
4 Önskebrunnen – Sven-Ingvars
Önskebrunnen er en sang om nettopp ønskebrønner, skrevet av Rune Wallebom og opprinnelig spilt inn av Sven-Ingvars, lansert som singel i oktober 1967. Det fantes i 1967 også en EP til filmen Under din parasoll, der låten figurerte som filmmusikk. Med Önskebrunnen fikk bandet en hit på svensketoppen i ti uker. Her i Norge fikk den førsteplass i julepresang uke 50 1967 og lå på topp ti i 19 uker inn i det nye året.
3 Lyckliga gatan – Anna-Lena Löfgren
Anna-Lena Löfgren var med flere svenske versjoner av utenlandske hit-melodier som «Se mig i ögonen älskling», «Måndag måndag», «Kärlek på lasarett» og «Det finns ingenting att hämta» svært populær på 1960-tallet. «Lyckliga gatan» spant ut av den italienske popballaden Il ragazzo della via Gluck, med den nostalgiske svenske teksten om barndommens rike liv ved Melodifestival- og slagerforfatter Britt Lindeborg (1928–1998). Om barndommen var lykkelig tok den en dyster rute etter at Löfgren pådro seg barnesykdommen polio og fikk lammelser i begge ben, som er grunnen til at Löfgren alltid opptrådte sittende. I 1968 toppet den vår norske VG-liste i hele tolv uker, og fortsatte liketil å være populær i Norge langt inn på 1970-tallet!
2 Daydream Believer – The Monkees
Cheer up, sleepy Jean! Oh, what can it mean / to a daydream believer and a homecoming queen? Denne deilige låta skrev John Stewart innen han forlot* *The Kingston Trio og kom som Monkee-singel til toppen av Billboard Hot 100-lista i USA i desember 1967. I Norge var den på VG-lista i ni uker, og den består jo ikke minst som en kjekk musikalsk kjenning den dag i dag.
1 Hello Goodbye – The Beatles
En dag meldte Brian Epstein-assistent Alistair Taylor sin nysgjerrighet overfor McCartneys metode innen låtkomponering. McCartney satte seg straks ned med Taylor ved et harmonium og instruerte ham til å oppgi det motsatte ordet for hvert ord han selv sa. Sa McCartney «farvel», sa Taylor «hallo». Resten er historie! (Bonusinformasjon: John Lennon følte seg for øvrig angivelig snytt for A-siden da «I Am the Walrus» måtte ta til takke med B-siden. Det kunne han muligens spart seg - «Hello, Goodbye» ble tross alt gruppens mest solgte singel siden «She Loves You»).
Der har du det! Gjettet du riktig?
Mer av den beste musikken, historiene og heltene bak fra 50-, 60- og 70-tallet får du hver dag på Radio Vinyl.