Ukens LP: «The Very Best of Buddy Holly»
De aller største låtene fra en karriere som ble altfor kort.
Sist oppdatert 27. mai 2019
Da Buddy Holly døde i en flyulykke 3. februar 1959 – en dag som siden har vært kjent som «the day the music died» – mistet vi et av de største artist- og låtskrivertalentene verden har sett. Holly ble bare 22 år gammel, men rakk å etterlate seg en enestående musikalsk arv. Samlealbumet The Very Best of Buddy Holly inneholder 20 låter som oppsummerer den altfor korte karrieren.
Albumet åpner med That’ll Be the Day, som han først spilte inn med backingbandet the Three Tunes i 1956, før han ga ut en ny versjon med bandet the Crickets på albumet The «Chirping» Crickets – «de kvitrende gresshoppene» - året etter. Holly skrev sangen sammen med Crickets-trommeslager Jerry Allison etter at de to så westernfilmen The Searchers på kino sammen med musikerkollega Sonny Curtis sommeren 1956. I filmen spiller John Wayne en borgerkrigsveteran som leter etter sin bortførte niese, og gjentar replikken «that’ll be the day» flere ganger. The Crickets’ versjon av sangen nådde førsteplass både på de amerikanske og de britiske hitlistene, og bidro til å øke den allerede gryende stjernestatusen til Holly.
Han var nær ved å gjenta suksessen med Peggy Sue, som kom ut noen måneder senere. Låten landet på tredjeplass, men står igjen som en av de mest kjente Holly ga ut. Også den er skrevet av Allison, sammen med bandets produsent og langvarige samarbeidspartner, Norman Petty. Opprinnelig het den «Cindy Lou», etter Hollys niese, men da at Allison og kjæresten Peggy Sue Gerron slo opp fikk den ny tittel. Det er uvisst om sangen hadde noe med det å gjøre, men de to fant sammen igjen og giftet seg etter hvert.
Ifølge Allison spilte Buddy Holly og the Crickets inn flere låter mens de besøkte en av det amerikanske luftvåpenets baser i Oklahoma en sen kveld i september, 1957. Blant dem er Maybe Baby, som også ble gitt ut som singel og er å finne på denne samleplaten.
En av Hollys virkelig store hitsingler er skrevet av selveste Paul Anka. It Doesn’t Matter Anymore ble gitt ut i starten av 1959, en snau måned før den fatale flyulykken. Etter at Holly og medpassasjerene Ritchie Valens og J.P. «Big Bopper» Richardson, som også var suksessfulle musikere, gikk bort, begynte singelen å klatre på hitlistene. Faktisk ble sangen den første som nådde førsteplass på de britiske singellistene etter at artisten døde. Anka valgte å donere alle komponistinntektene fra låten til Hollys kone, María Elena. «Det er det minste jeg kan gjøre. Det er en tragisk ironi over It Doesn't Matter Anymore nå, men den kan i alle fall hjelpe til med å ta vare på Buddy Hollys familie, sa han kort tid etter ulykken.
Vil du se Buddy Holly og Roy Orbison live? Vi gir bort to billetter + opphold til hologramkonserten i London 24. oktober. Reise må du ordne selv :) I tillegg deler vi ut ukens LP etter vi har spilt den på radio.
Her kan du lese mer om konserten: https://bit.ly/2HDU8tz