Storbritannia TOPP 10 – 1971
For første gang toppet en Beatles-medlem hitlistene alene, etter at den legendariske gruppen ble oppløst. Vi ser tilbake på musikken som lå på topp i Storbritannia på denne dagen i 1971.
Sist oppdatert 5. feb. 2018
10: The Jackson 5 - "I’ll Be There"
Platen kom ut på høsten i 1970, og var den første singelen fra gruppens tredje album "Third Album". Det var deres fjerde nummer én-hit på rad etter "I Want You Back", som kom i 1969. "I’ll Be There" seilte inn på hitlistene i Storbritannia i november 1970. På denne datoen i 1971 lå de som nummer 10.
9: Ashton, Gardner & Dyke - "Resurrection Shuffle"
Ashton, Gardner & Dyke var en britisk rockegruppe som var på sitt mest populære tidlig på 1970-tallet. De er kanskje best kjent for låten "Resurrection Shuffle", og på denne dagen i 1971 lå de som nummer ni på topplisten i Storbritannia. De klarte aldri å lage en like stor hit igjen, og den fryktede tittelen "one hit wonder" ble hengende over dem.
8: The Kinks - "Apeman"
Ray Davies skrev denne sangen om en mann som er ulykkelig i den moderne verden, og ønsker å rømme fra problemene forårsaket av hans medmennesker. Han planlegger en reise langt, langt bort, hvor han kan leve som en "apeman". Sangen lå på topp 10 i fire uker, men nådde aldri toppen. For nøyaktig 47 år siden lå "Apeman" på fjerdeplass i Storbritannia.
7: T. Rex – "Ride A White Swan"
En sang av det britiske glamrockbandet T. Rex, som ble regnet som starten på glamrockbølgen. "Ride A White Swan" ble som vanlig skrevet av gitarist og frontmann Marc Bolan. På denne dagen i 1971 lå de på syvende plass på topplisten, men på sitt beste lå de som nummer to. Dette er også en av flere sanger fra T. Rex som er med i filmen Billy Elliot.
6: Judy Collins – "Amazing Grace"
"Amazing Grace" er opprinnelig en salme skrevet av John Newton i 1779, etter han var om bord på et slaveskip som holdt på å synke i en storm. Etter denne hendelsen ble Newton dypt religiøs og skrev "Amazing Grace" basert på sin religiøsitet. Utallige artister har gjort egne versjoner av klassikeren siden, og Judy Collins' versjon fra 1970 lå hele 67 uker på topplistene i Storbritannia. Denne uken i 1971 lå hun som nummer fem.
5: Badfinger – "No Matter What"
Gruppen var signert til The Beatles’ plateselskap Apple Music da de slapp "No Matter What", og Peter Ham brukte en av George Harrisons gitarer på denne singelen. Sangen toppet aldri hitlistene, men lå som nummer fem på sitt beste.
4: Clive Dunn - "Grandad"
"Grandad" ble sunget av, og skrevet for den britiske skuespilleren Clive Dunn, som spilte i TV-serien "Dad’s Army". Dunn var faktisk bare i 40-årene på denne tiden, men var best kjent for å spille eldre karakterer, helt opp i 70-årene. "Grandad" lå som nummer én i Storbritannia i januar 1971. I februar rykket låten ned til en fjerdeplass.
3: The Supremes – "Stoned Love"
Da Diana Ross forlot gruppen i 1970, steppet Jean Terrell inn som erstatter. Motown-sjefen Berry Gordy var mye mer interessert i Dianas solokarriere, og satsingen på The Supremes minket betraktelig. Gruppen oppnådde likevel noen hits med Jean Terrell i spissen, og "Stoned Love" var en av dem.
2: The Mixtures – "The Pushbike Song"
Platen ble utgitt av det australske bandet The Mixtures i 1970. Singelen ble en suksess, og lå høyt på listene i både Australia og Storbritannia. På det beste lå "The Pushbike Song" som nummer to, bare slått av tidligere Beatles-medlem George Harrison.
1: George Harrison – "My Sweet Lord"
Etter oppløsningen av The Beatles satset George Harrison videre på sin egen solokarriere, og "My Sweet Lord" var første singel ut, og hans største hit. Sangen handler om østlige religioner som han selv studerte på den tiden. "My Sweet Lord" ble spilt inn hos Abbey Road Studios med det samme utstyret som The Beatles brukte, og var den første nummer èn-hiten av en Beatles-medlem etter bandet gikk i oppløsning i 1970. I hele fem uker toppet sangen listene i Storbritannia.