Vi må snakke litt om FYLLEANGST
Som ordtaket sier: "Etter en god fest, kommer den sure svie". Ikke nok med at kroppen er nede for telling med dundrende hodepine og paralyserende kvalmefølelse – psyken svikter søren meg også!
Sist oppdatert 17. sep. 2018
Fylleangsten er brutal og ubarmhjertig. Den slår til når du er på ditt svakeste, tar et hardt grep om psyken din og vrir om til det gjør skikkelig vondt. For hvert nye flashback fra gårsdagen som dukker opp øker stressnivået, og til slutt ligger du der i fosterstilling, stakkarslig og hjelpesløs.
Forbi er tiden da man ubekymret kunne helle nedpå litervis med etanolholdig væske og våkne dagen derpå med energi og selvtillit. For det skjer noe med alderen, om man vil det eller ikke. Hvorfor det er sånn er uvisst, men angsten er et faktum og den må man plutselig forholde seg til.
Slottsfjell 2018. Undertegnede grubler over gårsdagens fadese.
Selv har jeg god erfaring med fylleangst, og har med årene utviklet noen teknikker og strategier for å komme meg gjennom dagen derpå. Disse vil jeg gjerne dele med deg. Men for å bli frisk fra angsten, må man først forstå den:
Fylleangsten kommer i 2 former. Den irrasjonelle og den berettigede. Førstnevnte skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen – et dopaminunderskudd. Hjernen streber hele tiden mot kjemisk likevekt, så når den blir tilført ekstra av stoffer som gjør deg glad, produserer den en del av de motsatte stoffene. Den berettigede angsten kan dessverre ikke forklares kjemisk. Den kommer rett og slett av at du har gått på en smell: Når du står foran venninna di og lister opp 10 grunner til hvorfor du ikke liker typen hennes, når du spyr utover kjolen til sjefen din, eller når du roter med bestefaren din. Årsakene kan være mange.
Første steg mot å bli "frisk" er å skille mellom disse to angsttypene. Har katastrofen faktisk skjedd, eller er det bare en kjemisk ubalanse? Dette er et komplisert og møysommelig arbeid der du må gjøre et lite stykke detektivarbeid for å komme i mål. Jeg har utarbeidet et kart for å gjøre prosessen enklere for deg.
Følg pilene og jobb deg sakte men sikkert nedover. For en ting er sikkert: Det blir bedre! (Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar). Lykke til :-)