Nærmer seg Trondheim Rocks: DETTE SPILLER IRON MAIDEN (tror vi)
I følge de siste intervjuene bandet har gjort får vi en hit-kavalkade i Trondheim, bestående av godbiter fra Maidens 80-tallskatalog, i tillegg til en og annen nyere overraskelse. Her er Radio Rocks estimerte ønske-settliste.
Sist oppdatert 18. mai 2018
Den første jeg ringer i jakten på tips og hint til hva Iron Maiden tar med seg av låter til Trondheim, er festival/konsertarrangør Stein Vanebo i Trondheim Concerts:
— He he. her må jeg nok dessverre si "ingen kommentar". Det er ikke mye jeg har lov å si om verken konseptet for turnéen, sceneproduksjonen eller settlista. Det skal jo, som vanlig, knytte seg en spenning til hva Iron Maiden kommer til å spille. Derfor holder Steve Harris og manager Rod Smallwood kortene tett til brystet, men det er bare å spekulere så mye du vil.
Det har jeg også tenkt å gjøre. Det blir settliste og full pakke lenger ned i saken her, men når jeg først har deg her Vanebo: Hva slag forhold har du til Maiden?
— Jeg har vært med helt fra starten. Jeg var stor fan av Maiden med Paul Di Anno på vokal, og likte i tillegg Samson (bandet Bruce Dickinson forlot til fordel for Iron Maiden). Jeg husker at jeg reiste ned til London og gikk på Marquee med falsk legitimasjon for å få sett disse bandene. I utgangspunktet var jeg jo litt irritert da Paul Di Anno fikk fyken fra Maiden, for da mistet jo samtidig Samson vokalisten sin. Men så var det jo voldsomt da "The Number of the Beast" kom. Et desperat gjennomført album fra start til slutt, inklusive coveret. Et RYSTENDE BRA album. Live After Death er også en stor favoritt, selv om jeg generelt ikke er særlig glad i live-album.
LES OGSÅ: De 6 beste og 6 verste Iron Maiden-covrene
— Du dro til London med falsk leg og fikk sett Maiden med Di Anno din heldiggris?
— Apropos legitimasjon. Det er veldig viktig for oss som arrangerer Trondheim Rocks å lage en festival der absolutt alle får sett heltene sine. Det er jo når du er 15-16-17 år at det er viktigst å få sett bandene du elsker, derfor er det fri aldersgrense hele denne festivalhelga i starten av juni.
— Vet du noe om hva slags folk som kommer?
— Vi har hatt en spørreundersøkelse blant billettkjøperne og vi vet faktisk en del om hvem som kommer. I tillegg til trøndere er det veldig mye tilreisende fra resten av landet, kanskje særlig Nordland og Hedmark. Ikke minst velidg mange svenske rockefans fra Østersund- og Sundsvall-området. Gjennomsnittsalderen ligger litt over 40 og kjønnsfordelingen er ikke så mannsdominert som man kanskje kunne tro. 55-56 prosent mannfolk. Volbeat er jo veldig populært blant kvinnene.
Slik blir Trondheim Rocks:
Så var det denne drømme-settlista da. Dette er det vi vet så langt:
Legacy-turnéen er inspirert av mobil-spillet og tegneserien "The Legacy of the Beast". Det kommer til å bli et helvetes scene-show med en drøss sceneskift av kulisser, Eddie-figurer og lysshow, skal vi tro manager Rod Smallwood uttalelser på hjemmesiden til Trondheim Rocks:
— For denne hits-turneen har vi et tema som gir oss muligheten til å være kreative og ha det litt moro, spesielt med Eddie! (maskoten – red anm.). Jeg vil ikke si så mye enda, men vi jobber med et antall forskjellige stage set, alt i ekte Iron Maiden-tradisjon, som vi håper vil gi våre fans den ultimate opplevelsen når de kommer for å se disse spesielle showene!
Bruce Dickinson har også uttalt seg til magasinet Kerrang! og avslører at det blir mindre "småprat" med publikum på denne turnéen:
— Det var mye prat med publikum under "Book of Souls"-turnéen. Jeg har ikke planlagt så mye av det til denne tunéen fordi vi har så mye å få gjort og det kommer til å skje mye. Selve showet og musikken kommer til å bære hele jævla greia (...). Dramatikken kommer til å ligge i sceneskiftene og musikken. Og vi kommer til å spille et par ting som folk kommer til å bli veldig overrasket over. Det kommer til å bli sosiale-medier-galskap etter det første showet.
LES OGSÅ: Lest biografien? Her er 21 ting du ikke visste om Bruce Dickinson
Kanskje får vi oppleve flere slike spontane øyeblikk med Bruce i sommer:
Dickinsons lovnader om SoMe-frenzy gir kanskje oss ihuga fans et ørlite håp om å endelig få høre en live-versjon av episke "Alexander the Great". Alle prognoser på slike "ville" påfunn blir selvsagt bare spekulasjoner, men la oss nå bruke sunn fornuft, statistikk fra setlist.fm, og et par personlige ønsker og lage en slags settliste for kvelden 3. juni i Trondheim:
(Churchill-intro)
1. Aces High (Powerslave, 1984)
Ingen konsertåpning har noen gang vært bedre enn den Maiden hadde under hele Live After Death-turnéen. Never change a winning team.
2. 2 Minutes to Midnight (Powerslave, 1984)
I følge dette vakre Legacy of the Beast-"glassmaleriet" og uttalelser fra manager Smallwood skal Iron Maiden innom flere "verdener" i løpet av konserten.
Etter den lekre Powerslave-åpningen (selvsagt med egyptisk tema), er det lov å håpe på en bolk med Piece of Mind-låter:
3. The Trooper (Piece of Mind, 1983)
Selvskreven.
4. Sun and Steel (Piece of Mind, 1983)
Da hadde i hvert fall JEG laget baluba på sosiale medier. Maiden har aldri spilt denne live, så vidt meg bekjent. Det er nok større sjanse for at vi får "Where Eagles Dare", som er vel så bra.
Så kommer det kanskje et sceneskift med noen "Seventh Son of a Seventh Son"-kulisser og gutta gønner på med disse to:
5. The Clairvoyant (Seventh Son of the Seventh Son, 1988)
6. The Evil That Men Do (Seventh Son of the Seventh Son, 1988)
Da kan vi si det slik at det er på tide med noe Somewhere in Time-snadder. Androide-Eddie med science fiction-pistolen kommer inn og gutta smeller til med:
7. Wasted Years (Somewhere in Time, 1986)
8. Stranger in a Strange Land (Somewhere in Time, 1986)
9. Alexander the Great (Somewhere in Time, 1986)
Ja, det må være lov å leve i trua. Skal det være surprise, så skal det være.
The Number of the Beast-temaet spares nok til slutt, like før ekstranumrene. Og da er disse selvskrevne:
10. The Number of the Beast (The Number of the Beast, 1982)
11. Run to the Hills (The Number of the Beast, 1982)
12. Hallowed be Thy Name (The Number of the Beast, 1982)
Nå sitter jeg jo og drømmer meg litt bort her merker jeg og hvis jeg fortsetter slik blir denne lista alt for lang. La oss nå si at Maiden slenger på et par godbiter fra de to første skivene:
13. Iron Maiden (Iron Maiden, 1980)
14. Sanctuary (Iron Maiden, 1980)
15. Phantom of the Opera (Iron Maiden, 1980)
16. Wrathchild (Killers, 1981)
17. Murders in the Rue Morgue (Killers, 1981)
Og da har du kanskje skjønt at det ikke er plass til flere låter, og slik mener vel enkelte at det burde være på en Iron Maiden "history-tour". Men det skal altså komme nyere saker og da er det vel grunn til å tro at live-vinnerne "Fear of the Dark" og "Blood Brothers" er med.
Kanskje også ei låt fra siste-albumet "The Book of Souls", og da er det lov å håpe på"Death or Glory". Skal de virkelig overraske kan de jo ta med noe fra 1990-albumet"No Prayer for the Dying". Kanskje helst tittelsporet eller"Bring Your Daughter to the Slaughter".
Men hvis Bruce Dickinson VIRKELIG har lyst til å lage kaos på sosiale medier må de jo spille DENNE: