JERNVERKET: DE 20 BESTE UTGIVELSENE FRA 2017
Intenst hat. Stormende forelskelse. Total likegyldighet. 2017 har bydd på musikalske opplevelser i fleng. Jernverket gir deg 20 av fjorårets aller beste utgivelser innen metal, hardrock og prog.
Sist oppdatert 8. jan. 2018
I samarbeid med lytterne har Jernverket plukket ut fjorårets beste utgivelser innen metal, hardrock og prog. Det ble avgitt stemmer til hele 243 titler, der både gamle albumtravere som Kreator og demodebutanter som Purple X var representert.
Men hvilke utgivelser var best likt? De 20 øverste plasseringene får du her, og på Jernverket torsdag 11. januar klokka 22.00 på Radio Rock.
1. Hällas - “Excerpts from a Future Past” (The Sign Records)
Star Rider. Tre sekunder etter at singelen ble sluppet var Hällas på alles lepper, og låta dominerte Facebook-strømmen i mange uker. Sjelfull sang, rene gitarharmonier, mektige orgeltoner, varm produksjon og en god dose 70-tallsnostalgi. Hva mer trenger man? Resten av albumet, så klart. Hällas trenger ikke å luske rundt i undergrunnen lenger. Svensk, svängig äventyrsrock er kommet for å bli.
Se dem på Beyond the Gates i Bergen i august: Facebook-event her.
Hällas - “Star Rider”:
2. Whoredom Rife - “Dommedagskvad” (Terratur Possessions)
Trondhjemmerne i Whoredom Rife viser at det fortsatt finnes tørt krutt i nordisk black metal! På sin første fullengder har de fått med all den energien, aggressiviteten, brutaliteten og nådeløsheten som trengs for at det skal gå kaldt nedover ryggen på en, samtidig som en ikke kan la være å trampe takten av ren iver.
Se dem på Tons of Rock i Halden eller på Til Dovre Faller på Dombås.
Whoredom Rife - “Beyond the Skies of God”:
3. Antichrist - “Sinful Birth” (I Hate)
Der mange andre har gitt opp og sett bølgene ebbe ut, har Antichrist holdt stand og fortsatt å gjøre det de kan best: Komponere old-school thrash så det freser. Man kaster ikke en oppskrift bare fordi den ble laget i 1986.
Antichrist - "Fall of the Temple of Solomon":
4. Malokarpatan - “Nordkarpatenland” (Invictus Productions)
Hadde alle hørt Malokarpatan, hadde “Nordkarpatenland” kuppet førsteplassen. Dette er tradisjonell heavy metal maskert som black metal iblandet slovakisk folkemusikk. Lag på lag med desperat vokal, uhyggelige lydklipp og gnistrende soloer tonesetter tekster inspirert av diktet “Na skle maľovane” som handler om landeveisrøveren Juraj Janošik. Det at du ikke skjønner hva de sier gjør det bare mer spennende. Slukte jeg nettopp fluesoppen på plateomslaget? Ja, jeg tror det.
Se dem på Beyond the Gates i Bergen i august.
Malokarpatan - “Nedlho po púlnoci opacha sa doplazila z dzíry”:
5. Condor - “Unstoppable Power” (High Roller Records)
Condor har spist alle dine favorittband innen thrash metal, tygget dem og spyttet ut noe som er bedre. På sitt andre og siste album noensinne gir de deg ville symbaler, riv, ruskende gærne riff, rå vokal og glimrende melodier. Får du ikke lyst til å rive i stykker sofaen og knuse potteplanter av dette, samtidig som du føler genuin glede og lykke, er det noe galt med deg.
Condor - “Riders of Violence”:
6. Von Grief - “Von Grief” (Selvutgitt)
Von Grief er årets topplisteoverraskelse. Kvartetten ga ut debutplata si selv, og traff åpenbart en nerve i Oslos undergrunn, for stemmene rant inn. Liker du rock'n'roll a’la Motörhead, klassisk thrash metal, sludge, punk og stoner, er dette noe for deg!
Se dem på Aye Aye Club i Oslo 18. januar.
Von Grief - “Knee Deep in Shit”:
7. Power Trip - “Nightmare Logic” (Southern Lord Recordings)
Power Trips crossover-thrash har dundret fra høyttalerne på alle fester der folk med hvite hi-tops og dongerivest befinner seg. Du vet det blir liv når det riffes, ropes og svinges i 150. NB! Denne kan trygt lyttes til selv om du ikke har brettet opp bremmen på skyggelua også. Vi er alle posører, og vi liker det.
Power Trip - “Executioner’s Tax (Swing of the Axe)”:
8. Wobbler - “From Silence to Somewhere” (Karisma Records)
Norske Wobblers fjerde plate er en napoleonskake med like mange lag som en løk. For hver gjennomlytting avsløres nye tangentfinesser, strengeleker, blåselyder, vokalharmonier og trommebrekk. Plata har allerede klatret til en 12. plass på Prog Archives’ toppliste, og menger seg med klassikere fra Yes, King Crimson og Genesis. Det er bare å ta av seg hatten. Wobbler har funnet opp 70-tallsproggen på nytt og gjort den til sin egen.
Se dem på Teaterhuset Avant Garden i Trondheim 13. januar.
Wobbler - “Fermented Hours”:
9. Tusmørke - “Hinsides” (Svart Records)
Tusmørke må være det eneste bandet i verden som mestrer å blande humor, skrekk, historie og psykedelia. Både Gullars og Olav Thon har fått plass mellom spøkelser og Sankt Sebastian, akkompagnert av boblende bassganger, trommer med driv, smektende fløyter, små bjeller og skjelvende theremin. Melodiene er fengende og sprelske, og det er umulig å ikke synge med på tekstene.
Tusmørke - “I Feel Like Midnight”:
10. Enslaved - “E” (Nuclear Blast Records)
Du befinner deg langt tilbake i tid, på kaia i en liten landsby, der fuglenes kvitter og bølgenes rolige skvulp plutselig avbrytes av rop, hestevrinsk og horn. Gitarklimpringen som følger er lystig, men i bakgrunnen gnager uroen. Enslaved er dyktige stemningsskapere, og de tar deg med inn i et lydlandskap som spenner fra det ekstreme til det popete. Med sine suggererende riff, delikate tangenter, mektige trommer og brutale versus pene vokallinjer, er dette nok ei god Enslaved-plate.
Se dem på Karmøygeddon i Haugesund i mai eller på Beyond the Gates i Bergen i august.
Enslaved - “Hiindsiight”:
11. Vicinity - “Recurrence” (Mighty Music)
13. Void Eater - “I” (Selvutgitt)
12. Spectral Voice - “Eroded Corridors of Unbeing” (Dark Descent Records)
14. Suicide Bombers - “Suicide Idols” (IndiGoBoom)
15. Horisont - “About Time” (Century Media Records)
16. Spectral Haze - “Turning Electric” (Totem Cat Records)
17. Purple Hill Witch - “Celestial Cemetery” (The Church Within Records)
19. Elder - “Reflections of a Floating World” (Stickman Records/Armageddon Shop)
18. Execration - “Return to the Void” (Metal Blade Records)
20. Urarv - “Aurum” (Svart Records
Hvis du ennå ikke har fått nok, kan Jernverket også anbefale følgende perler fra året som gikk:
Alwanzatar - “Heliotropiske Reiser”
Arabs in Aspic - “Syndenes magi”
Atrox - “Monocle”
Evil - “Rites of Evil”
Force - “The Ultimate Force Demo”
Foreseen - “Grave Danger”
Freeways - “Cold Front”
Gravy Jones - “Funeral Pyre”
Heat - “Night Trouble”
Henrik Palm - “Many Days”
John Hoyles - “Night Flight”
Jordsjø - “Jord”
Mork - “Eremittens dal”
Motorpsycho - “The Tower”
Obnoxious Youth - “Disturbing the Graves”
Occvlta - “Night Without End”
Slagmaur - “Thill Smitts Terror”
Tusmørke - “Bydyra”
Vampire - “With Primeval Force”
Vulture - “The Guillotine”
Zifir - “Kingdom Of Nothingness