Skal du ha miljøvennlig juletre? Da bør du lese dette:
Sist oppdatert 4. des. 2018
Hvis du er usikker på hvordan juletre du skal gå for i år, kan kanskje dette hjelpe!
For det er ingen tvil om at tilbudet på juletrefronten har økt betraktelig de siste årene. Skal du gå for ekte, er utvalget stort. Edel eller gran? Og på plastfronten har det også eskalert no voldsomt de siste åra. Du får plastjuletre i alle prisklasser. Noen er helt enkle, mens andre kommer ferdigpyntet med lys.
Og vi nordmenn klarer ikke å bli enige om hva som er finest. Men hvis man skal velge det mest miljøvennlige da, hvilket tre bør man gå for da - plast eller ekte?
I dagens Tørre Spørre hadde vi med oss forsker ved Cicero Bjørn Samset til å svare nettopp på dette.
-Det er egentlig et fryktelig vanskelig spørsmål, og kommer an på hva man ønsker å prioritere, sier Samset til Morgenklubben.
Han går videre igjennom for- og ulempene for plast og ekte juletre.
-Når det kommer til et plasttre, er jo kronargumentet gjenbruk og at treet kan brukes igjen og igjen. I tillegg stikker de ikke, de drysser ikke og de tar heller ikke med seg skadedyr inn i huset.
Men hvis man skal se litt dypere på det, er det kanskje ikke så enkelt.
-Plastmaterialet de er laget av, produserer en del kjemikalier som ikke er bra for lokalmiljøet der de blir produsert.
-Ja, for det er ikke i Norge? spør Loven:
-Nei, de er som regel i Kina, så trærne må også transporteres over store deler av verden for å komme til Norge.
Og hvor ofte skal du ta opp og ned juletreet? Samset sier selv at når jula er ferdig, er han ikke den som er mest forsiktig med nedrydding av julepynten.
-For at et plasttre skal være miljøforsvarlig, må du bruke treet i 20 år for at det skal veie opp for transport og produksjon.
Men hvordan er det med de ekte trærne da? Samset sier at når det kommer til trær fra skogen, er det egentlig kun et problem; marka de gros på .
-Hvis trærne plantes på mark som ikke blir brukt til matproduksjon, er det kun positive sider ved å velge et ekte juletre. De skaper næringsliv, er kortreiste og skaper et planteliv som er med på å rense lufta og produsere oksygen, sier Samset.