Historien om Driving Home For Christmas

Historien bak Driving Home for Christmas er som et julemirakel i seg selv. Den starter på bunn og ender på topp. Heldigvis for både Chris Rea og oss som elsker julen.

Publisert 4. des. 2019

Året var 1978. Chris Rea hadde nettopp mistet platekontrakten, manageren hadde gitt ham opp og den stakkars mannen hadde ikke engang penger til togbillett fra London og hjem til Middelsborough. Lov til å kjøre hadde han heller ikke.

"Fra passasjersetet stirret Rea på folk i bilene rundt ham. De så miserable ut."

Heldigvis hadde han en kone av det støttende slaget. I en sliten Mini kjørte hun til London for å hente sin kjære Chris. Rundt dem ble det mørkt. Trafikken hopet seg opp. Snøen lavet ned. Fra passasjersetet stirret Rea på folk i bilene rundt ham. De så miserable ut. Som spøk sang han ”We’re driving home for Christmas…” og derfra ballet det på seg. Opplyst av billykter og trafikklys skrev han ned en setning for hver gang lyset tillot det. Slik gikk det, setning for setning, hele veien til Middelsborough og rett i glemmeboka.

Årene får. En julesang gjenoppstår.

For ja, selv om sangen så dagens lys allerede i 1978, skulle det gå 10 år før den ble spilt inn. I postkassen lå nemlig en avsporing av dimensjoner. En sjekk på 15 000 dollar i betaling for en sang som hadde slått an i USA gjorde at julen ble glemt. Årene gikk. Rea etablerte seg som artist og så en dag mens han prøvde et piano med en kamerat, snublet han over en perfekt melodi. ”Den er super,” sa kompisen. ”Skriv den ned.”

Som sagt, så gjort og ikke nok med det. Vel hjemme gravde Rea frem teksten til Driving Home For Christmas. Melodien passet perfekt. Sangen ble spilt inn, gitt ut som en B-side, plukket opp av radiostasjoner, produsert på nytt og ble til slutt en sang som bare dukket opp igjen og igjen. Den toppet aldri listene, var bare en evig tilstedeværende julefavoritt

Sjelden, men god å høre

Selv om Chris Reas sang er en julelåt mange av oss aldri får nok av, er den sjelden å høre live. Faktisk måtte Rea presses av road-crewet sitt til i det hele tatt å fremføre den på scenen. ”Hvis jeg skal synge denne sangen, skal jeg gjøre det skikkelig,” sa Rea. Datoen var 21. desember. Stedet var Hammersmith Odeon. Og for en opplevelse det var for de fremmøtte!

”Hvis jeg skal synge denne sangen, skal jeg gjøre det skikkelig,”

Chris Rea leide inn 12 snøkanoner, pøste på med 1 meter kunstsnø i salen, endte opp med tidenes julestemning og en rengjørings-regning på 120 000 kroner. Heldigvis hadde han råd til slike ting nå.

Visste du forresten at musikkvideoen ikke ble laget før i 2009? Alle inntektene gikk til veldedig formål. Her har du sangen, mannen og en YouTube-film av godlåta. Nyt den